Curaçao is eeuwenlang een kolonie van Nederland geweest. Hoewel Curaçao nu een zelfstandig land is bestaat er nog steeds een duidelijke band omdat zowel Curaçao als Nederland tot het Koninkrijk der Nederlanden behoren. De vroegere kolonisatie gebeurde omdat Nederlanders in de zeventiende eeuw manieren zagen om geld te verdienen aan dit ver weg gelegen eiland. De West Indische Compagnie (WIC) maakte van Curaçao een vrijhaven waarvandaan goederen en slaven verhandeld werden. Het eiland zelf werd verdeeld over particuliere eigenaren die er plantages starten. Op veel van deze plantages werd er een huis gebouwd dat vooral als onderdak gebruikt werd voor de plantage-eigenaar en zijn gezin. De plantagehuizen werden meestal op een heuvel gebouwd zodat er een goed uitzicht was over de plantage.
Hoewel de plantage in allerlei vormen en maten gebouwd zijn, hebben ze vaak wel een aantal overeenkomsten. Zo zijn ze vaak voorzien van een vrij nadrukkelijk aanwezige trapopgang voor de entree en zijn de daken veelal voorzien van typisch Nederlandse dakpannen. De vele kleuren die gebruikt zijn voor de gevels hebben vooral aan het begin van de negentiende eeuw hun intrede gedaan op Curaçao. De toenmalige gouverneur stelde een verbod in om buitenmuren in Willemstad en omgeving in de kleur wit te schilderen. De witte kleur weerkaatst het zonlicht harder, waardoor dit schadelijker kan zijn voor de ogen.
Op het moment dat de slavernij opgeheven werden sloten de plantages in rap tempo. Er waren immers geen slaven meer die de zware arbeid op het land deden. Bij het verdwijnen van de plantages verviel ook de rol die de plantagehuizen vervulden. De naam landhuis werd op dat moment inmiddels meer gebruikt en is nu eigenlijk de algemeen gebruikte benaming. In de loop der jaren is een deel van de voormalige plantagehuizen verdwenen. In sommige gevallen is er nog een ruïne over. Jarenlange achteruitgang van de staat van de overgebleven landhuizen werd in de loop van de tweede helft van de twintigste eeuw afgeremd. Men kreeg ineens het besef dat de landhuizen belangrijk historisch erfgoed zijn. Stuk voor stuk zijn er steeds meer landhuizen opgeknapt. Deze hebben natuurlijk wel een andere rol gekregen zoals horeca, hotel, distilleerderij of kunstgalerij.
Op deze pagina hebben we een aantal bekende landhuizen van Curaçao beschreven, waarvan je de meeste kunt bezoeken als je dat wilt.